Jak wyhodować aromatyczny ogródek oraz czym się kierować przy zakupie ziół?

Świeże zioła nadają intensywny, głęboki smak naszym potrawą, zerwana bazylia czy rozmaryn nie mają sobie równych z suszonymi ziołami. Uprawiając rośliny w warunkach domowych mamy pewność, że są naturalne, nie mają żadnych nawozów czy sztucznych oprysków.

Czy hodowla ziół w warunkach domowych musi wiązać się z niepowodzeniem? A nasza okazała, dopiero co przyniesiona ze sklepu bazylia musi po dwóch dniach zwiędnąć? Okazuję się, że nie jeśli robimy to w odpowiedni sposób.

Co jest lepsze: nasiona z torebki czy sadzonki?

Jeśli jesteś bardziej doświadczonym hodowcą ziół, śmiało możesz wybrać nasiona pakowane w torebce, ich pielęgnacja wymaga większej uwagi i wiedzy, ale jeśli masz sprawdzonych dostawców możesz liczyć na naprawdę okazałe sztuki.

Jeśli natomiast jesteś osobą początkująca, lepiej wybrać gotowe sadzonki, można je dostać przez cały rok w każdym supermarkecie lub sklepie ogrodniczym. Co to tych pierwszych trzeba uważać, ponieważ zioła dostępne w marketach często mogą się okazać słabej jakości, będą mniej wytrzymałe i mimo naszych ogromnych starań nie wychodujemy dorodnej bazyli. Znacznie lepszej jakości zioła, występują w sklepach ogrodniczych, możemy również liczyć na porady fachowców.

Podstawową cechą zdrowej rośliny jest jej kolor- powinien być intensywny, bez żadnych plam. Kolejna ważna cecha to prawidłowe nawodnienie, jeśli widzimy, że roślina jest zeschnięta- lepiej zrezygnować z zakupy. Istotną rzeczą, której warto się przyjrzeć to liście, a raczej co może kryć się pod nimi, szkodniki upodobały sobie dolną stronę blaszki liściowej i zazwyczaj to tam żerują. Warto również zwrócić uwagę na podłoże, zbyt twarda, zeschnięta lub bardzo mokra ziemia są oznakami złej hodowli rośliny, zanim jeszcze trafiła do sprzedaży. 

Najpopularniejsze zioła do uprawy w domu

Bazylia– roślina ta lubi miejsca dobrze nasłonecznione i osłonięte od wiatru, ziemia powinna być stale wilgotna, ale nie należy jej przelewać, kuchenny parapet powinien być dla niej optymalnym miejscem. Doskonale sprawdzi się do dań kuchni śródziemnomorskiej, sałatek czy sosów. Ponad to doniczka z bazylią, postawiona na parapecie, skutecznie odstrasza owady, np. Komary. Ma również bogate właściwości odżywcze. Posiada duża ilość witaminy K. Zawiera także inne ważne składniki takie jak witamina A oraz C, mangan, miedź, wapń, oraz żelazo.

Kolendra– w uprawie jest bardzo zbliżona do bazyli, podobnie jak ona lubi miejsca słoneczne i wilgotne, z powodzeniem sprawdzi się również w domowym ogródku. Doskonale nada się do pieczeni, pasztetów czy potraw kuchni indyjskiej. Jest bogata w witaminę A oraz C, zawierają także witaminy z grupy B oraz witaminę K.

Majeranek– odpowiednio pielęgnowany może przetrwać w doniczce nawet kilka sezonów, nie jest to roślina bardzo wymagająca, wystarczy dobrze nasłonecznienie miejsce oraz optymalna ilość wody. Listki są źródłem witamin C, A i K oraz minerałów, głównie żelaza.

Rozmaryn- jak spora część roślin lubi miejsca słoneczne, na okres zimowy warto przenieść go do nieco chłodniejszego i mniej nasłonecznionego miejsca, podlewając raz w tygodniu. Znakomicie sprawdza się do wszelkich dań mięsnych. Rozmaryn spowalnia procesy starzenia oraz uzupełnia niedobór wapnia, żelaza i witaminy z grupy B.

Oregano – bez niego nie uzyskamy idealnego spagetti czy pizzy. Oregano jest bardzo aromatyczną rośliną, jego intensywny zapach utrzymuje się nawet gdy jest ususzone. Nie jest wymagające w uprawię, nie potrzebuje dużej ilości wody ani sporej doniczki, za to konieczne jest usytuowanie rośliny w pełnym słońcu. Jest bogate w witaminę C, A, E i K, kwas foliowy, błonnik oraz magnez, żelazo, wapń i fosfor.

Przewiń do góry