Dlaczego warto jeść śniadania?

Dlaczego warto jeść śniadania?

Mawiają, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Stare porzekadło mówi, że śniadanie zjedz całe, obiadem się podziel z przyjacielem a kolacje oddaj wrogowi. Jest w tym ziarno prawdy. 

Pełnowartościowy posiłek zjedzony rano dodaje nam energii, poprawia samopoczucie i nadaje sytości przez długi czas. Badania dowodzą, iż śniadanie zjedzone w godzinach porannych zapewnia lepsza prace mózgu. Oczywiście zalet jedzenia śniadań, przed pełnym obowiązków dniem, jest znacznie więcej. Nie wierzysz? Czytaj dalej😉👇

✔️Osoby, które nie omijają śniadania rzadziej cierpią na nadwagę czy otyłość. Długo po posiłku nie czuja głodu i nie chwytają po słodkie przekąski między posiłkami. Jedząc śniadania szybciej stracimy zbędne kilogramy. 

✔️Pomaga utrzymać poziom glukozy na odpowiednim poziomie (po nocy spada) we krwi. Po spożytym posiłku jej poziom wzrasta co dodaje nam energii i pozwala jasno myśleć. 

✔️Spożycie zrównoważonego śniadania pozwoli nam dostarczyć odpowiedniej dawki glukozy. Jeśli mózg nie otrzyma „paliwa” możemy stać się zmęczeni, senni i zdekoncentrowani już koło południa. 

✔️Układ pokarmowy, w godzinach porannych, jest w trakcie największej aktywności. Właśnie po to aby móc strawić pożywienie. Jeśli omijamy śniadania możemy na własne życzenie nabawić się wielu chorób. Począwszy od zgagi a kończąc na wrzodach żołądka. 

Przepis na zdrowe śniadanie? A i owszem! Zdrowe i słodkie 😉 Oczywiście mowa tu o owsiance🤗 

Składniki:

👉mleko kokosowe albo zwykle (ok 400 ml)

👉płatki owsiane (pół szklanki) 

👉nasiona chia (max 2 łyżki)

👉łyżka kakao 

👉kilka kostek gorzkiej czekolady (z największa zawartością kakao)

👉masko orzechowe (tylko w rozsądnej dawcę😉)

👉szczypta soli 

👉banan 

👉syrop klonowy, miód, ksylitolu bądź stewia (w zależności co mamy w domu). 

Sposób przygotowania: 

  1. Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy szczyptę soli, kakao oraz czekoladę. Składniki muszą się połączyć. 
  2. Następnie wsypujemy płatki owsiane oraz nasiona chia i gotujemy ok 5 min, aż zmiękną. 
  3. Do gotowej owsianki możemy dodać miód bądź syrop klonowy ale masło orzechowe oraz banan w zupełności wystarczy. 
  4. W międzyczasie na maśle klarowanym bądź oleju kokosowym podsmażamy pokrojonego banana. 
  5. Przekładamy owsiankę do miski i dekorujemy karmelizowanym bananem. Możemy dodać również cynamon, orzechy bądź żurawinę.  

Przepisów na owsiankę jest mnóstwo. Można dowolnie komponować, dodawać i zmieniać w ramach swoich upodobań i kubków smakowych. Nie ma szans na nudę☺️💪

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry