Odporność organizmu uwarunkowana jest licznymi czynnikami. Niezdrowy styl życia obniża kondycję układu odpornościowego. Czynniki, które mają pozytywny wpływ na budowanie odporności to?
✅zbilansowana dieta
✅aktywność fizyczna
✅odpowiednia ilość snu/odpoczynku
✅hartowanie organizmu
✅jakość powietrza
Analogicznie – czynniki, które osłabiają nasza odporność to?
✅niewłaściwa dieta
✅stosowanie używek np. alkohol, papierosy
✅brak ruchu ? siedzący tryb pracy
✅stres, stany depresyjne
✅częsta antybiotykoterapia
✅jakość powietrza
Dzisiaj skupimy się na dobrze zbilansowanej i skomponowanej diecie. Dieta bogata w warzywa i owoce stanowi podstawę zdrowej diety.
Stosowanie domowych sposobów może być dobrym rozwiązaniem aby uniknąć rozwoju infekcji bądź jako wsparcie przy terapii lekowej. Dieta wzmacniająca nasza odporność to posiłki bogate w witaminy, mikroelementy i kwasy omega-3.
?Witamina C – jej źródło to m.in. dzika róża, porzeczka czarna, natka pietruszki, papryka czerwona, brokuły, truskawki, kiwi czy pomarańcze. Nie można zapomnieć o właściwej ilości B-karotenu, którą znajdziemy w marchewce, natce pietruszki, jarmużu, szpinaku, szczawie, szczypiorku, papryce czerwonej a także w owocach takich jak morele, melony, brzoskwinie czy śliwki.
?Witamina A i E – źródłem wit. A jest marchew, natka pietruszki, jarmuż, szpinak, szczaw, brokuły, pomidory, morele, papryka czerwona, szczypior. Natomiast w witaminę E bogate są przede wszystkim orzechy i nasiona.
?Witamina D3 – jej niedobór wpływa negatywnie na działanie całe naszego organizmu i powiązany jest z licznymi chorobami nowotworowymi a także infekcyjnym. Wskazana jest suplementacja a także spożywanie produktów, które zawierają wit. D, czyli śledzie, łososie i sardynki. Należy pamiętać, że jej najlepsze przyswajanie występuje w obecności tłuszczów a najlepsze źródło wita. D to☀️
?Kiszonki – kapusta czy ogórki w wyniku kiszenia wytwarzają kwas mlekowy, który jest bazą do rozwoju korzystnych bakterii jelitowych oraz ogranicza rozwój bakterii gnilnych. Co oznacza równowagę flory bakteryjnej, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
?Warzywa cebulowe – czyli czosnek, cebula, por i szczypiorek. Są źródłem wit. C,A,E a takie witaminy z grupy B a także zawiera składniki mineralne jak siarkę, selen, magnez czy żelazo. Wykazują działania bakteriobójcze i grzybobójcze.
Warzywa cebulowa jako źródło siarczków organicznych to temat na kolejny post ?
?Tran i kwasy Omega-3 – posiadają właściwości przeciwzapalne oraz zapobiegają powstawaniu infekcji. Najlepiej przyswajalnym źródłem kwasów omega-3 są oleje rybie, które można uzyskać z sardeli, makreli czy sardynek. Warto zatem stosować suplementację.
?Żelazo i cynk – niedobór żelaza przyczynia się do wzrostu ryzyka zakażeń oraz infekcji bakteryjnych. Żelazo znajdziemy w natce pietruszki, nasionach roślin strączkowych oraz jajach. Natomiast cynk możemy znaleść w ciemnym pieczywie, kaszy gryczanej a także przetworach mięsnych.
80% komórek odpornościowych organizmu znajduje się w tkance limfatycznej, która ma miejsce w obrębie przewodu pokarmowego. Zdrowe nawyki żywieniowe mają zatem olbrzymi wpływ na funkcjonowanie całego układu odpornościowego, czyli warto, prawda?:)