Naturalna apteczka stanowi źródło bogactwa, które często bagatelizujemy. Domowe sposoby na wzmocnienie organizmu mogą szybko postawić nas na nogi, często pomijając środki farmakologiczne?
Pewnie nie raz piliście syrop z cebuli bądź mleko z czosnkiem, prawda❓? Wróciły wspomnienia z dzieciństwa❓?
Spróbujemy trochę odczarować to wspomnienie? Poniżej znajdziecie nieco zmodyfikowaną wersje ale o niebo lepszą w smaku??
Startujemy?
✅Złote mleko na odporność – napój o działaniu przeciwwirusowym, antybakteryjnym, przeciwnowotworowym oraz uspokajającym. Wywodzi się z ajurwedyjskiej sztuki leczenia. Podstawa to mleko i kurkuma. Kurkumina odpowiedzialna jest za wzmocnienie układu odpornościowego (jest naturalnym antybiotykiem) oraz stanowi prawdziwy eliksir zdrowia.
Składniki:
?szklanka ulubionego mleka (może być roślinne)
?łyżeczka pasty z kurkumy
?łyżeczka miodu
?pieprz i chilli
?1/3 szklanki wody
?3 łyżki kurkumy w proszku
Przygotowanie pasty z kurkumy?
W rondelku gotuj przez ok. 10 min wodę wraz z kurkumą. Mieszając co jakiś czas mieszaj aby się nie przypaliła. Masę o gęstej konsystencji przełóż do wyparzonego słoiczka, przechowuj w lodówce ok 3-4 tygodnie.
Łyżeczkę kurkumy rozpuść w szklance ciepłego mleka (NIE gorące) a następnie dodaj pieprz, chilli oraz miód.
I gotowe?
✅Syrop z cebuli – idealny na ból gardła, kaszel, początek infekcji. Posiada właściwości antybiotyczne, stymulujące odporność.
Składniki:
?2 średnie cebule
?4 łyżki miodu, cukru bądź syropu klonowego
?2 ząbki czosnku
?2 cytryny
?7-8 goździków
?cynamon
?opcjonalnie anyż, imbir oraz sok z cytryny
Do słoika wkładamy warstwami, czyli cebulę+czosnek+cytrynę +imbir+goździki +cynamon i tak aż do samej góry. Na końcu dodajemy jeszcze łyżkę cukru i sok z cytryny.
❗️Ważne❗️
Przez pierwsze 24 h nie zakręcamy słoika, pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Następnie zakręcamy słoik i przekładamy do lodówki. Zamknięty w lodowce może stać do dwóch tygodni.
Syrop możemy konfigurować według uznania.
Zdrowia☺️