Zakwas z buraków na odporność? Napój imbirowy? Próbowaliście? My tak! I jesteśmy zachwyceni.

Imbir to nie tylko przyprawa kuchni azjatyckiej. Oprócz walorów smakowych posiada wiele właściwości leczniczych. Doskonale sprawdza się jako naturalne lekarstwo. Działa antybakteryjnie, antywirusowo, przeciwzapalnie a także przeciwbólowo. Cudownie rozgrzewa, łagodzi ból gardła, migreny a także bóle

menstruacyjne oraz reumatyczne. Korzeń imbiru idealnie sprawdzi się kobietom w ciąży – imbir zapobiega nudnościom oraz wymiotom. 

Napar z imbiru warto stosować już przy pierwszych symptomach przeziębienia ale nie tylko. Kiedy wracamy z jesienno-zimowych spacerów zmarznięci potrzebujemy się rozgrzać. Może zamiast herbaty warto sięgnąć po napar z imbiru❓😊

Składniki:

⏺250 ml wody

⏺1 cm korzenia imbiru 

⏺1,5 łyżeczki miodu 

⏺2 łyżeczki soku z cytryny

⏺opcjonalnie: cynamon, goździki, anyż, kardamon czy sok z malin

Napar można modyfikować w zależności od preferencji oraz komu zostaje podany (dzieci potrafią mieć swoje zdanie😉). Bazą jest imbir, cytryna i miód. 

Sposób przygotowania: 

⏺Obrany i pokrojony w kawałki imbir, goździki oraz cynamon zalej wrzątkiem. Odstaw na kilka minut a następnie dodaj sok z cytryny (czy malin) oraz miód. Należy odczekać chwilę aby woda była ciepła. W wysokiej temperaturze miód traci swoje właściwości. 

Natomiast zakwas z buraków to prawdziwy napój mocy 😉 Jest genialnym napojem energetycznym, który w naturalny sposób dodaje siły i zwiększa wydolność organizmu. Stanowi bogactwo witamin A,C oraz z grupy B a także potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Ponadto zawiera ogromne ilości kwasu foliowego (idealny dla kobiet w ciąży). Buraki obniżają poziom cholesterolu, zwiększają odporność, odkwaszające organizm, wspierając pracę wątroby oraz nerek. Wzmacniają krew oraz przeciwdziałają miażdżycy. Są skuteczne w walce z anemią oraz w profilaktyce nowotworowej. Można by tak wymieniać bez końca. 

Naprawdę warto❗️

Kiszonki stosowane przez pokolenia wracaj obecnie do łask. Kuchnia chińska czy japońska w większości bazuje na kiszonkach. Wszelkiego rodzaju specjaliści od zdrowego żywienia podkreślają jak dużą role odgrywają kiszonki w prawidłowo zbilansowanej diecie. Wszystko za sprawą fermentacji, podczas której powstaje kwas mlekowy odpowiedzialny za oczyszczenie organizmu oraz wzmocnienie układu odpornościowego. 

Składniki:

⏺1 kg buraków

⏺czosnek, dużo czosnku!

⏺700 ml letniej wody

⏺przyprawy: 2 duże liście laurowe, 8 ziaren ziela angielskiego, 2 łyżeczki soli

Przepis jest prosty, zdrowy a przede wszystkim tani❗️

Sposób przygotowania:

⏺Do umytego, najlepiej wymarzonego słoika umieść buraki pokrojone w grubsze plasterki. Kolejno dodaj przyprawy, buraki i znowu przyprawy. Na koniec zalej przegotowaną, ostudzoną wodą wymieszaną z solą. Słoik należy zakręcić i przechowywać w ciepłym miejscu ok 5-7 dni. W zależności ile dodamy czosnku tak szybko zrobi się zakwas. Przy dużej ilości czosnku zakwas może być gotowy po 4 dniach ale będzie też nieco ostrzejszy. Warto kontrolować proces fermentacji codziennie. Na powierzchni może utworzyć się piana, którą należy zebrać czystą łyżka. Ukiszony zakwas najlepiej przechowywać w chłodzie np. w lodówce. Można przechowywać go przez kilka tygodni. 

Smacznego🙌

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry