Imbir to nie tylko przyprawa kuchni azjatyckiej. Oprócz walorów smakowych posiada wiele właściwości leczniczych. Doskonale sprawdza się jako naturalne lekarstwo. Działa antybakteryjnie, antywirusowo, przeciwzapalnie a także przeciwbólowo. Cudownie rozgrzewa, łagodzi ból gardła, migreny a także bóle
menstruacyjne oraz reumatyczne. Korzeń imbiru idealnie sprawdzi się kobietom w ciąży – imbir zapobiega nudnościom oraz wymiotom.
Napar z imbiru warto stosować już przy pierwszych symptomach przeziębienia ale nie tylko. Kiedy wracamy z jesienno-zimowych spacerów zmarznięci potrzebujemy się rozgrzać. Może zamiast herbaty warto sięgnąć po napar z imbiru❓😊
Składniki:
⏺250 ml wody
⏺1 cm korzenia imbiru
⏺1,5 łyżeczki miodu
⏺2 łyżeczki soku z cytryny
⏺opcjonalnie: cynamon, goździki, anyż, kardamon czy sok z malin
Napar można modyfikować w zależności od preferencji oraz komu zostaje podany (dzieci potrafią mieć swoje zdanie😉). Bazą jest imbir, cytryna i miód.
Sposób przygotowania:
⏺Obrany i pokrojony w kawałki imbir, goździki oraz cynamon zalej wrzątkiem. Odstaw na kilka minut a następnie dodaj sok z cytryny (czy malin) oraz miód. Należy odczekać chwilę aby woda była ciepła. W wysokiej temperaturze miód traci swoje właściwości.
Natomiast zakwas z buraków to prawdziwy napój mocy 😉 Jest genialnym napojem energetycznym, który w naturalny sposób dodaje siły i zwiększa wydolność organizmu. Stanowi bogactwo witamin A,C oraz z grupy B a także potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Ponadto zawiera ogromne ilości kwasu foliowego (idealny dla kobiet w ciąży). Buraki obniżają poziom cholesterolu, zwiększają odporność, odkwaszające organizm, wspierając pracę wątroby oraz nerek. Wzmacniają krew oraz przeciwdziałają miażdżycy. Są skuteczne w walce z anemią oraz w profilaktyce nowotworowej. Można by tak wymieniać bez końca.
Naprawdę warto❗️
Kiszonki stosowane przez pokolenia wracaj obecnie do łask. Kuchnia chińska czy japońska w większości bazuje na kiszonkach. Wszelkiego rodzaju specjaliści od zdrowego żywienia podkreślają jak dużą role odgrywają kiszonki w prawidłowo zbilansowanej diecie. Wszystko za sprawą fermentacji, podczas której powstaje kwas mlekowy odpowiedzialny za oczyszczenie organizmu oraz wzmocnienie układu odpornościowego.
Składniki:
⏺1 kg buraków
⏺czosnek, dużo czosnku!
⏺700 ml letniej wody
⏺przyprawy: 2 duże liście laurowe, 8 ziaren ziela angielskiego, 2 łyżeczki soli
Przepis jest prosty, zdrowy a przede wszystkim tani❗️
Sposób przygotowania:
⏺Do umytego, najlepiej wymarzonego słoika umieść buraki pokrojone w grubsze plasterki. Kolejno dodaj przyprawy, buraki i znowu przyprawy. Na koniec zalej przegotowaną, ostudzoną wodą wymieszaną z solą. Słoik należy zakręcić i przechowywać w ciepłym miejscu ok 5-7 dni. W zależności ile dodamy czosnku tak szybko zrobi się zakwas. Przy dużej ilości czosnku zakwas może być gotowy po 4 dniach ale będzie też nieco ostrzejszy. Warto kontrolować proces fermentacji codziennie. Na powierzchni może utworzyć się piana, którą należy zebrać czystą łyżka. Ukiszony zakwas najlepiej przechowywać w chłodzie np. w lodówce. Można przechowywać go przez kilka tygodni.
Smacznego🙌