Nazewnictwo ma najmniejsze znaczenie. Mowa tu o domowej granoli, crunchy czy płatkach. Zdrowe, smaczne i tanie. Zarówno skład jak i cena gotowej granoli na półkach sklepowych może przyprawiać o zawrót głowy??
Dlatego poniżej znajdziecie przepis na domową granolę, która w swojej prostocie jest genialna i zawsze wychodzi?
Składniki:
?1,5 płatków owsianych
?2 łyżki słonecznika
?2 łyżki pestek dyni
?5 łyżek dowolnych orzechów (mogą być włoskie czy migdały)
?3 łyżki suszonych owoców (daktyle, migdały, żurawina, rodzynki)
?4 łyżki miodu
?2 łyżki mleka
?łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
?0,5 łyżeczki mielonego imbiru (opcjonalnie)
Orzechy oraz suszone owoce należy posiekać, zmielić w blenderze a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Wyłożyć na papier do pieczenia a następnie piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 160 na maksymalnie 30 min. W trakcie pieczenia mieszaj kilkukrotnie.
Po wystudzeniu granole należy schować do szczelnych pojemników, przechowujemy nie dłużej niż 2 tygodnie. Można serwować z jogurtem albo z mlekiem. Idealny przepis na zdrowe śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia:)