Biała śmierć

Jak cukier wpływa na nasze zdrowie? Podobnie jak narkotyki 👉 uzależnia. Niestety znajdziemy go wszędzie. Nie tylko w słodyczach ale również w pieczywie, sokach owocowych a nawet w  musztardzie. 

Nic dziwnego, że jeśli staramy się odstawić cukier to mogą pojawić się problemy m.in. z bólem głowy, dekoncentracją, pobudzeniem a nawet drżeniem mięśni. Detoks od cukru nie jest prosty. Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje spożycie cukru do 10% dziennego zapotrzebowania energetycznego (10- 12 łyżeczek cukru). Wiadomo, czym mniej tym lepiej. Spożycie cukru do 5% ogółu energii nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie. Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że przeciętny Polak spożywa 44,5 kg cukru rocznie. Dane przerażają. 

Mechanizm jest prosty. Spożycie cukru powoduje wzrost glukozy, która uruchamia trzustkę aby wydzielić insulinę po to aby obniżyć jego poziom. W momencie kiedy poziom glukozy spada, spada również poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Mamy wiec znowu ochotę na podjadanie, zjedzenie czegoś słodkiego, po to aby pobudzić organizm. Tak działa uzależnienie. 

Odstawienie może nie być wcale takie proste. Warto zacząć od baby step (małe kroczki). Słodzisz kawę czy herbatę? Zacznij słodzić mniej a następnie odstaw całkowicie. Unikaj przetworzonego jedzenia, fast foodów i słodkich napojów. 

Fakt jest taki, że cukier szkodzi. Jaki ma wpływ na organizm? Poniżej znajdą Państwo negatywne skutki nadużywania cukru👇

  1. Przyspiesza proces starzenia się 👉 negatywnie wpływa na serce, prace wątroby oraz prace mózgu. Obniża odporność oraz jest istotnym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia.
  2. Otyłość 👉 nadwaga to choroba cywilizacyjna dzisiejszych czasów. Niewłaściwa dieta oraz siedzący tryb pracy skutkuje dodatkowymi kilogramami. Jak mawiają cukier to „puste” kalorie. Stąd m.in. powód wprowadzenia podatku cukrowego. To rządowe rozwiązanie ma służyć walce z otyłością oraz zasilić budżet NFZ oraz państwa. 
  3. Problemy stomatologiczne m.in. próchnicę. 
  4. Ryzyko przewlekłych chorób 👉 głównie cukrzyca. Możliwość rozwinięcia się nowotworów oraz krótkowzroczności. 
  5. Brak energii, ospałość oraz permanentne uczucie zmęczenia. Cukier daje zastrzyk energii ale na krótko. Dlatego bez wartościowych posiłków i zbilansowanej diety organizm nie ma siły do prawidłowego funkcjonowania. 
  6. Problemy natury psychicznej 👉 depresja oraz nadpobudliwość. Niski poziom odporności na stres. 
  7. Problemy z cerą 👉 zmniejsza jej jędrność, elastyczności włókien kolagenowych oraz sprzyja powstawaniu niedoskonałości m.in. trądziku. 

Warto zainwestować w swoje zdrowie💪 czytać etykiety i przygotowywać posiłki  samemu. Stosować zamienniki cukru: miód, ksylitol, syrop klonowy bądź daktylowy. Oczywiście najlepszą opcją jest przestać słodzić ☺️ Na początek niezdrową przekąskę zamień na banana bądź orzechy. A następnie stopniowo ograniczaj spożywanie cukru. Ale pamiętaj małymi kroczkami. Łatwo porzucić pierwotne plany i się zniechęcić. 

Trzymamy kciuki 🤞

Źródła:

  1. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-w-wieku-starszym/
  2. Aleksandra Żyłowska, Cukier w żywności – słodka pułapka, 2014.
  3. Dr Robert Lustig, „Słodka Pułapka”.
  4. Longina Kłosiewicz-Latoszek 1,2/, Barbara Cybulska – Problemy Higieny i Epidemiologii – Cukier a ryzyko otyłości, cukrzycy i chorób sercowo‐naczyniowych, 2011.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry